
SECTION 3 
 

GENERAL PROVISIONS 
 

Sec. 3-1  Interpretation and Application. 
 
Interpreting and applying these Regulations, the requirements contained herein are 
declared to be the minimum requirements necessary to carry out the purpose of these 
Regulations.  Except as hereinafter provided these Regulations shall not be deemed to 
interfere with, abrogate, annul, or otherwise affect in any manner whatsoever any 
easements, covenants, or other agreements between parties.  Whenever the provisions 
of these Regulations impose greater restrictions upon the use of land or buildings, or 
upon the height of buildings, or require a larger percentage of lot to be left occupied 
than the provisions of other Ordinances, Rules, Regulations, Permits, or any 
Easements, Covenant, or other Agreements between parties, the provision of these 
Regulations shall govern. 
 
Sec. 3-2  Zoning Affects All Land and Buildings. 
 
No land, building, or structure shall be used, no building or structure shall be erected, 
and no existing building or structure shall be moved, added to, enlarge, or altered 
except in conformity with these Regulations. 
 
Sec. 3-3  Only One Principal Building or Use Upon Any Lot. 
 
Every building or use erected or established shall be located upon a lot as herein 
defined and, except as herein provided, there shall be no more than one principal 
building or use upon any lot.  Single-family residential lots shall be limited to one 
electrical meter. 
 
Sec. 3-4  Reduction or Change in Lot Size. 
 
A lot as defined by this Ordinance which is occupied by a building or structure shall not 
be reduced or changed in size so that the total area, lot width, front, side, or rear 
setbacks, lot area, lot width, front, side, or rear building coverage, or other dimensions, 
area, or open spaces required by these Regulations, are not maintained unless such 
reduction is needed to provide land for public use.  When two or more lots of record 
have been occupied by a building or structure as a single building site, and such 
building site has an area and a width equal to or less than the area and width required 
for lots as defined by this Ordinance for the zoning district in which such building site is 
located, then the area and/or width of such building site shall not be reduced except 
where such reduction is needed to provide land for a public purpose.  The Board of 
Appeals shall not be authorized to vary this requirement.  A lot shall not be divided so 
as to produce a tract of land which does not comply with the width and area 
requirements for a lot in the zoning district in which such lot is located, unless said tract 
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of land is combined with other land to produce a conforming lot, or unless said tract of land is needed and is 
accepted for public use.  

Sec. 3-5 Maintenance of Open Spaces.  

No yard shall be encroached upon or reduced in any manner, except in conformity with these Regulations. No yard 
for one principal building shall be considered as a yard for any other principal building, and no yard on one lot shall 
be considered as a yard for a principal building on another lot. Shrubbery, driveways, retaining walls, fences, curbs, 
and planted buffer strips shall be construed not to be encroachments on yards. 

Sec. 3-6 Accessory Buildings  

Accessory buildings shall conform to the following requirements: 

Sec. 3-6.1 Location of Accessory Buildings on Residential Lots.  

On a residential lot, accessory buildings and structures shall be permitted in rear yards only. On a 
residential lot, accessory buildings and structures shall be set back not less than five feet from any 
lot lines; provided however, that in the case of a corner residential lot, accessory buildings shall be 
set back from the center line of an abutting street a distance equal to the side yard requirements 
described in Section 3-9, and provided that such structures shall be set back not less than five feet 
from the right-of-way line of a lane and shall not be constructed within public drainage or water line 
or sewer line easements.  

Accessory buildings or structures shall not have their own electrical meters with the exception of 
marine docks, barns and similar structures that do not include habitable space and are on the same 
parcel as a principal residential use. Provided further that accessory structures on properties directly 
abutting rivers or saltwater marshes shall not be restricted to rear yards, if such accessory structures 
meet the following requirements:  

a.  The accessory building is set back a minimum of fifty (50) feet from a vehicular right-of-way and 
ten (10) feet from adjoining property lot lines.  

b.  The accessory building shall not exceed 900 square feet (building footprint) in size and shall not 
exceed the height of the principal dwelling.  Provided however that an additional foot in height over 
the height of the principal dwelling shall be permitted for each additional foot in which the accessory 
building or structure is setback from the side yard property line, not to exceed the height allowed by 
the zoning district. If a residential parcel exceeds the required lot area by a minimum of 25%, the 
square footage (building footprint) may be increased to a maximum of 1,200 square feet. If a 
residential parcel exceeds the required lot area by a minimum of 50%, the square footage (building 
footprint) may be increased to a maximum of 2,000 square feet.  For residential parcels comprising 
2 acres or more of upland, no maximum footprint is required. Provided however that lot coverage 
standards of Section 4-6.1 Standards for Residential Dwellings shall apply.  

c.  The accessory structure is constructed of materials in keeping with the principal residential building 
and / or the residential character of the area, as determined by the Building Official.  

 

 

 

21                                                                                                                              

                                                                                                                                             Revised 11/13/21 

 



 
Sec. 3-6.2  Location of Accessory Buildings on Nonresidential Lots. 

 
Accessory buildings on nonresidential lots shall comply with front, side, and rear 
yard requirements established for the zoning district in which such accessory 
buildings are located. 

 
Sec. 3-6.3  Temporary Construction Buildings. 

 
A temporary building established in connection with a construction project or real 
estate development shall be permitted any place on a lot, provided such building 
shall comply with the front, rear, and side yard requirements established for the 
zoning district in which such building is located. 

 
Sec. 3-6.4  Mobile or Manufactured Homes Not To Be Used as Storage 

Buildings 
 

Mobile homes or manufactured homes shall not be used for any purpose other 
than a dwelling unit. 

 
Sec. 3-7  Vision Clearance at Intersections. 
 
On corner lots within all zoning districts, no fence, shrubbery or other obstruction to 
traffic sight vision, except utility poles or light or sign standards, shall encroach into an 
area as measured from three (3) feet above the level of the adjacent driving surface to 
ten (10) feet above the level of the adjacent driving surface, within a triangular area 
formed by the intersection of the right-of-way lines of two (2) streets or railroads, or a 
street right-of-way line intersection with a railroad right-of-way line, and a diagonal line 
which intersects the right-of-way lines at two (2) points, each forty (40) feet distance 
from the intersection of the right-of-way lines or, in the case of a rounded corner, from 
the point of intersection of their tangents except where site conditions require greater or 
lesser setbacks as determined by the County Engineer. 
 
Sec. 3-8  Lots of Multiple Frontage. 
 
Except in the case of corner lots, any building constructed on a lot having a frontage on 
two or more streets shall be so located as to comply with the regulations governing the 
front yard setbacks on all the streets on which such lot has frontage. 
 
Sec. 3-9  Corner Lots, Side Yard Setback from Center of Street. 
 
When a side yard of a building lies between the building and an abutting street, such 
side yard shall extend the entire width or length of the lot.  The width of such side yard, 
measured from the centerline of the abutting street, shall be equal to one-half of the  
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right-of-way distance established by the Subdivision Regulations for Chatham County 
for the class of street to which such street belongs, plus the minimum side yard width 
established for the district in which the property is located. 
 
Sec. 3-10  Street Access. 
 
No building shall be erected on a lot which does not abut an open street which shall be 
either a public street, a publicly approved street or a publicly maintained street. 
 
Sec. 3-11  Encroachment on Public Rights-of-Way. 
 
No building, structure, service area, or off-street parking and loading facilities, except 
driveways, shall be permitted to encroach on public rights-of-way. 
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